Dobrodošli na službene stranice Udruge hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika

Prema Ustavu Republike Hrvatske i Zakonu o sudovima, u suđenju sudjeluju sudski savjetnici, a to su osobe sa završenim sveučilišnim studijem prava i položenim pravosudnim ispitom.
Dobrodošli na službene stranice Udruge hrvatskih sudskih savjetnika i vježbenika

Sudski savjetnici u skladu sa zakonom obavljaju niz poslova u sudovima.

Sudski savjetnici samostalno provode određene sudske postupke, izvješćuju o stanju spisa suce i sudska vijeća te pripremaju i predlažu nacrte sudskih odluka sucima.

Kao udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske, UHSSV ima za cilj povezati sudske savjetnike i vježbenike.

Smatramo da je jačanje udruge preduvjet zalaganju za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja sudskih savjetnika i vježbenika te propisivanje jasnih i objektivnih kriterija za profesionalni razvoj sudskih savjetnika i sudačkih vježbenika unutar pravosudnog sustava: sudački vježbenik - sudski savjetnik - sudac u Republici Hrvatskoj.  

UHSSV poziva sve sudske savjetnike i vježbenike da se učlane te preko ove stranice i Foruma aktivno sudjeluju i prate rad UHSSV-a.

UHSSV poziva suce da se sukladno odredbi čl. 10. st. 4. Statuta UHSSV učlane u UHSSV kao počasni članovi te na taj način pruže podršku sudskim savjetnicima i vježbenicima u promicanju njihovih prava i interesa.