1 min read

UHSSV 26. listopada 2022. održala sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom

Dana 26. listopada 2022. održan je radni sastanak u prostorijama Ministarstva pravosuđa i uprave s ministrom Ivanom Malenicom, a na kojem su u ime Udruge sudjelovali predsjednik Nikola Švenda i dopredsjednik Vedran Čorak. Iako se na sastanku raspravljalo i o drugim temama, glavna tema sastanka bila je plaća sudskih savjetnika te radni nacrt Metodologije  ocjenjivanja sudskih savjetnika u smislu čl. 56. Zakona o Državnom sudbenom vijeću ("NN" br. 116/10, 57/11, 130/11, 13/13, 28/13, 82/15, 67/18, 126/19, 80/22). Udruga se obvezala u danom roku Ministarstvu dostaviti konkretne prijedloge za razradu metodologije budući da se radi o vrlo složenoj i diskutabilnoj temi važnoj za sve sudske savjetnike koji će postati suci. Cilj Udruge je da Metodologija, na način kako je zamišljena, prije svega bude unificirana, objektivna i maksimalno primjenjiva u praksi.

Govoreći o plaćama sudskih savjetnika, treba istaknuti da je ministar svjestan suviše niskih plaća sudskih svjetnika s obzirom na postignuto obrazovanje, radno iskustvo, odgovornost u radu i daljnje stručno usavršavanje koje se očekuje od sudskih savjetnika prije nego što budu imenovani za suce.

Udruga se nada nastavku otvorenog dijaloga i aktivne suradnje s Ministarstvom na svim pitanjima važnima za položaj sudskih savjetnika.